Козуначни възелчета

Възелчетата са едни от най-любимите ми сладки от детството. На вкус са като малки козуначета, но са много по-меки и сладки. Свикнала съм да си ги похапвам с кисело мляко, но са подходящи с прясно мляко, кафе и всичко каквото обичате. Спомням си как все исках да помагам на майка в приготвянето им, но всъщност предимно пречех.

Количеството на сладките е голямо и можете да си приготвяте половината доза. Ние си ги изяждаме всички без изобщо да се напрягаме. Много хора не обичат да използват мас като мазнина и могат да я заменят с друга – масло, олио, маргарин. Възелчетата са много крехки и се запазват меки няколко дни именно заради използването на мас (важно е и печенето).

Необходими продукти:

1 ч.ч. прясно мляко (230 мл)

1 ч. ч. свинска мас

3 с. л. захар

3 яйца

щипка сол

половин кубче жива мая- 22 г

ванилия

кора на един лимон

около 550 г брашно

 

захар за овалване на  сладките – около 150 г

 

Начин на приготвяне:

Пресявам 400 г брашно и го поставям в голяма купа. В нея добавям останалите продукти. Прясното мляко го затоплям до приятно топло (може и до стайна температура), за да не попари маята. Свинската мас я разтопяваме на котлон или в микровълнова печка. Маята я начупвам на дребно върху прясното мляко. Добавям яйцата, захарта, солта и ванилията. Разбивам всичко с миксера (с бъркалките за яйца, но може и с тези за брашно) до получаване на хомогенна смес. Добавяме още 100 г брашно, отново разбъркваме с бъркалките за брашно, после отново добавям още 50 г и разбърквам тестото. Най-добре е поетапно да добавяте брашното. Необходимо е да получите много меко тесто, с което да може да работите.

Приготвяне на тесто за козуначни възелчета
Приготвяне на тесто за козуначни възелчета

 

Готовото тесто се прибира в хладилник, като може да се покрие с опаковачно фолио или найлонов плик за един час. Докато тестото втасва увеличава обема си и трябва да е в голяма купа. Затова е необходимо направо да се разбива тестото в голям съд.

Втасване на тестото за козуначни възелчета
Втасване на тестото за козуначни възелчета

 

Вкючваме фурната да загрява на 180 – 200 градуса. Може да поставим хартия за печене в тавата или да я намазним само веднъж за двете партиди сладки (самото тесто си има мазнина).

Аз си намазвам ръцете с олио и започвам да оформям топчета. Правя си едно и го оставям отстрани като модел за размер на останалите. Когато човек придобие опит това е излишно. Топчето тесто се оформя на дължина с длани като пръчица, овъргаля се в кристална захар (поставям си в малка чиния захар) и след това се връзва на възел. Когато се оформя възел не бива да се осуква тестото, но дори да не е перфектно оформено в началото пак ще е вкусно и интересно. Редят се на разстояние, защото при печене увеличават обема си.

Оформяне на козуначни възелчета
Оформяне на козуначни възелчета

 

Печем възелчетата до леко зачервяване. Около 25-30 минути са необходими, но отново зависи от размера им. Когато се обърнат трябва и отдолу да са порозовяли. Когато нямате хартия за печенето сладките се отстраняват с помощта на нож. Да ви е сладко!

Козуначни възелчета
Козуначни възелчета