Шоколадово руло с бита сметана

Това шоколадово руло предоставя много шоколадови усещания на сетивата ни. Сметаната и плодовете балансират и обогатяват този богат наситен вкус.

 

Необходими продукти:

За блата:

5 яйца

150 г захар (1/3 ч. ч.)

200 г натурален шоколад

 

За крем:

1 ч. ч. (200 мл) течна сладкарска сметана

50 г (3-4 с. л.) захар

пожелание – 1 с. л. натурално какао

пожелание – пресни ягоди, банан, боровинки, малини

 

Начин на приготвяне на блат за руло:

Включваме фурната на 180 градуса. Намазняваме тава с масло и поръсваме със захар или брашно. Най-лесно е да използваме хартия за печене.

Разделяме жълтъци и белтъци в отделни купи. При белтъците прибавяме щипка сол (може и няколко капки лимон) и разбиваме с миксера до получаване на гъста пяна.

Поставяме натрошения на парчета шоколад в малка тенджерка на водна баня (може и в микровълнова, но много трябва да се внимава и разбърква). Трябва да го разтопим като често го разбъркваме, за да не загори. Ако можем през това време или след това разбиваме жълтъците със захарта със същите бъркалки на миксера до хомогенен крем. Прибавяме бавно разтопения шоколад и разбиваме всичко.

Смесваме белтъците с шоколадовата смес до получаване на еднородна смес. Готовото тесто изсипваме в тавата като се стемим тестото да е сравнително равномерно разпределено.

Приготвяне на шоколадово руло
Приготвяне на шоколадово руло

 

Блатът се пече на 180 градуса около 20 – 25 минути и се проверява с клечка. След като се извади и леко се охлади се  навива на руло по възможност с мокра марля, за да не се начупи.

Приготвяне на шоколадово руло
Приготвяне на шоколадово руло

 

Начин на приготвяне на крем за руло:

Охладената сметана се разбива със захарта и с какаото до получаване на гъст крем.

Приготвяне на крем с бита сметана
Приготвяне на крем с бита сметана

 

Нанася се върху охладения блат и пожелание се редят плодове. Навитото руло може да се украси с натурално какао като се поръси през цедка, за да бъде по-равномерно разпределено. Прибира се в хладилник за 2 часа да се стегне преди консумация.

Шоколадово руло с бита сметана
Шоколадово руло с бита сметана