Царска туршия

Необходими продукти:

6 кг камби

3 кг карфиол

1 ½ кг моркови

1 кг сол

марина:

3 бутилки оцет (от 750 мл бутилката) – вижте в съдържанието дали е истински оцет

2 кг захар

1 ч. ч. олио

 

Тази рецепта е много точна и трябва да се спазват грамажите!

 

Начин на приготвяне:

Необходим ни е голям съд. Аз използвах бидона за кисело зеле. 1 кг сол се разтваря в 7 литра вода. Разбъркваме с ръка до разтваряне на солта. Поставяме нарязаните камби. Изрязват се развалени участъци ако има такива и е добре да се заменят развалените зеленчуци със здрави ако са по-големи, за да не се отрази на пропорциите. Размерът е какъвто си прецените, защото преди сервиране на туршията може да си наситните зеленчуците. Аз ги режа по-едро, защото става по-бързо и наситняването е излишно.

Приготвяне на царска туршия
Приготвяне на царска туршия

 

Разбъркваме ги с ръка и ги оставяме да престоят така 3 часа. Зеленчуците омекват от солта. Когато времето изтече добавяме нарязаните карфиол и моркови. Всички зеленчуци трябва да престоят 24 часа след поставянето на камбите. Може да се разбъркат 1-2 пъти с ръка, но не е задължително.

Приготвяне на царска туршия
Приготвяне на царска туршия

Най-добре е предварително да си приготвим марината, защото на следващия ден ще загубим време да я чакаме да изстива. В тенджера поставяме оцет и захар на котлона. Когато заврят се добавя олиото и всичко ври 10 минути.

Царска туршия
Царска туршия

Когато изминат 24 часа редим зеленчуците в буркани, като ги притискаме. Удобно е да използваме 3 литрови буркани, но може и по-малки. Заливаме със студена марина и се стемим да закрием зеленчуците с марина. Обичам да използвам гумени капачки.

Готовата царска туршия се съхранява на хладно и тъмно място – мазе, хладилник, в кашон или покрита на балкона. В зависимост от времето се проверява готовността на туршията като след 10 дни може да я опитате.