Толумбички

Толумбичките са любим десерт и когато са домашно приготвени са невероятно вкусни. Малко са трудоемки, но усилията си струват.

На семейни събирания, моята баба все с толумбички ни глезеше, а ние все към десерта гледахме. Нейните рецепти са винаги недостижими за нас обикновените хора, защото тя все на око готви и затова си ползвам моите – точни и сигурни. Предлаганата от мен рецепта може да се направи с половината продукти, защото получаваме голямо количество толумбички – около 50 броя.

Необходими продукти:

За пареното тесто:

500 мл вода (може да добавим малко прясно мляко за сметка на водата)

125 г качествено масло

250 г брашно

щипка сол

7 яйца

олио – за пържене на толумбичките

За сироп:

400 мл вода

500 г захар

ванилия

пожелание: прясно изцеден ½ лимон (придава леко едва доловим киселеещ вкус, лимонов аромат и желира сиропа)

 

Начин на приготвяне на парено тесто:

Пареното тесто се приготвя на водна баня. Може да се използва тенджера с двойно дъно или две тенджери една в друга, като в по-голямата има вода. Поставяме водата, солта и маслото.

Непосредствено след разтопяването на маслото трябва да прибавим предварително пресятото брашно накуп. Ако оставим да си ври по-дълго може да изври определена част от водата и да се промени консистенцията на тестото. Започваме да бъркаме с дървена лъжица. Сместта почти мигновенно започва да се сгъстява, да се отделя от стените на съда, не полепва по дъното и стените на тенджерата, а се оформя на едно като топка. Това означава, че пареното тесто е готово и го отстраняваме от котлона.

Може сега да си приготвите сиропа на толумбичките, но може и по-късно.

Мнозина прехвърлят тестото в друг съд за по-бързо охлаждане. Аз само го разбърквам няколко пъти. Изчакваме тестото да се охлади, не трябва да пари и започваме да прибавяме едно по едно яйцата. За да вкараме повече въздух, разбъркваме с дървената лъжица (може и с миксер, но няма смисъл) и изчакваме сместта да си поеме яйцето. Готовото парено тесто е гладко, гъсто, лепкаво, пада от лъжъцата след леко разтърсване.

Приготвяне на парено тесто за толумбички
Приготвяне на парено тесто за толумбички

 

Готовото парено тесто се поставя в пош със звездовиден накрайник и се шприцоват толумбичките в нагорещената мазнина. Толумбичките се обръщат, за да се изпържат и от другата страна. Когато са готови се изваждат в тава, защото изстиват по-бързо и широкия съд улеснява по-късното сиропиране. (Възможно е да си шприцовате толумбичките върху хартия в тава и да се изпекът във фурната. По същия начин се приготвят еклери.)

Пържене на толумбичките
Пържене на толумбичките

 

Приготвяне на сироп за толумбичките:

Кипваме водата и захарта. Може леко да разбъркаме захарта да се разтвори във водата. Отстраняваме съдът от котлона, за да се охлажда и може да го ароматизираме с ванилия – две и пожелание се добавя малко лимонов сок. Възможно е да се добави есенция ром или направо супена лъжица алкохол.

Когато толумбичките и сиропът са се охладили сиропираме десертът. Може да потапяме толумбичките една по една, но най-бързо става като залеем наредените в две тави толумбички със сиропа. На другия ден обръщаме толумбичките да си поемат сироп и от другата страна и ги сервираме.

Сиропиране на толумбички
Сиропиране на толумбички