Пържена и печена пъстърва

Пъстървата е една от най-предпочитаните риби у нас. Причините са много: тя е изключително вкусна, няма много кости в месото, приготвя се бързо и по много начини, често пъти се предлага на пазара много прясна и е сравнително достъпна. На много места в страната може да си я уловите и да ви я приготвят на място, а децата обикновено се радват.

Малко се безпокоя да си купувам сьомговата пъстърва. Тя притежава добри вкусови качества и официално се води за полезна. Тревогата ми идва от факта, че това е съвсем обикновена пъстърва, хранена със специални фуражи, за да придобие цветът и големината на сьомга – достига до над 3 кг.

Най-добра риба е прясната. Разпознава се по очите – не трябва да са мътни и хлътнали. Хрилете са по-розови или червени и с времето потъмняват. Люспите са блестящи и кожата е по-светла и лъскава. Можете да накарате да ви разтворят корема на пъстървата и ако стърчи кост е стара. Когато можете помиришете или пипнете рибата. Веднага ще познаете в какво състояние е. Прясното месо е еластично, а старото сякаш се разпада, лесно се отделят люспите. При натискане с пръст през корема на рибата получената вдлъбнатина трябва да се възстанови веднага.

Вариантите за приготвянето и са много. Цялата пъстърва обикновено се приготвя пълнена, пържена или печена. Филетата могат да бъдат пържени, задушавани в мазнина, варени на пара, печени на скара, на жар и във фурна. По-малките пъстърви се пържат цели, като най –добрият начин е оваляни в брашно, изпържени до златисто в чисто масло или олио. Подправят се с лимон, магданоз, лук, гъби, чесън, домати, бекон и други.

Тази риба е изключително вкусна. Независимо по какъв начин ще я приготвим месото е сочно и нежно. Печената пъстърва на скара или във фурна (може да е завита във фолио) е по-здравословна и диетична. На мен най-вкусна ми е пържената пъстърва. Изброените варианти са бързи и лесни за приготвяне.

 

Вариант 1:

Пържена пъстърва

Необходими продукти:

2 пъстърви

олио

сол на вкус

царевично или пшенично брашно

1 лимон

Начин на приготвяне:

Пъстървата се почиства – махаме главата и вътрешностите. Рибата се посолява леко отвътре и отвън.

Почистената риба може да съхранява така осолена една нощ в хладилник.

Овалва се в брашно (може в найлонов плик) и се пържи до златисто.

Приготвяне на пържена пъстърва
Приготвяне на пържена пъстърва

Вариант 2:

Пъстърва във фолио

Необходими продукти за 2 порции:

2 броя голяма пъстърва (400-600 гр.)

лимон

зехтин

черен пипер (прясно смлян)

сол

Можете да не слагате нищо друго – както прави нашето семейство, но според вкусовите си предпочитания и наличностите на подправки се използват мащерка, риган, чесън, хрян, магданоз. Тази риба търпи по-силни аромати.

 

Начин на приготвяне:

Когато използваме замразена риба е необходимо да я размразим в студена вода. Използването на замразени продукти не е препоръчително, защото се губят голяма част от вкусовите и полезни качества на продуктите.

Първо почистваме пъстървата. Отстраняваме вътрешностите, като можем да махнем главата и опашката. След това измиваме добре и започваме готвенето.

Не е необходимо да престоява в марина ако ще се готви веднага. Не съм забелязала разлика във вкуса на престоялата в марина пъстърва. Най-добрия начин за съхранение на охладена риба до приготвянето и, дори за следващия ден е като я поставим в марина. Приготвя се като смесим сол, лимон, черен пипер и зехтин.

Същите подправки използваме за овкусяване на пъстърва за печене, като намазваме рибата обстойно отвътре и отвън, или върху фолиото. Завиваме добре фолиото и слагаме рибата на предварително загрята скара.

Пече се около 6 минути от едната страна и се обръща за същото време и от другата. Ако не използваме фолио рибата се намазва с четка с останалата марина. Препоръчвам ви варианта с фолиото. Когато пъстървата е завита в него,  месото се задушава чудесно и остава сочно.

Приготвяне на пъстърва във фолио
Приготвяне на пъстърва във фолио

Пъстървата е продълговата и петниста риба, оцветена с разнообразни нюанси от сребристо – сиво до кафяво. Дължината й варира от 20 см до над 50 см, а теглото от 0,220 кг до 22 кг. Месото на пъстървата обикновено е розово или бяло, а при някои видове е тъмно червено.

Pибaтa e изключително полезна за всички възрасти. Πъcтъpвaтa съдържа oмeгa 3 мacтни ĸиceлини, фосфор, желязо, калций, калий, магнезий, натрий, както и витaмините В1, В2, B6, B12, Е, С, D, A, и дp. Консумацията и се препоръчва като диетична храна. При включването и в менюто можем да очакваме пoвишaвaне ycтoйчивocттa нa opгaнизмa cpeщy нacтинĸи и гpип.