Фреш от нар

Фрешът от нар ми е любим през есента и зимата. Преди време се мъчех да го ям (някои си похапват и семките, които са ядливи), но най-лесно е да се изцеди на сок. Купихме си хубава цитрус-преса…

Изключително вкусно и здравословно за всички възрасти. Дори може да си купите по-голямо количество нар от борсата, защото е по-изгодно и трудно се разваля. Сладкият фреш зависи от това да си набавим добре узрели плодове. Прясно изцедените сокове трябва да се пият веднага след приготвянето им, защото колкото повече престояват, толкова повече намалява тяхната хранителна стойност.

Поради силния вкус за децата правя по половин нар (от по-големите по размер плодове) за една чаша. Разреждам фреша с вода и го подслаждам със захар, мед, мусковадо или стевия.

Когато настъпи сезона на мандарините най-вкусния фреш е в комбинация на половин нар с около 4-5 мандарини. Сладките мандарини са напълно достатъчни за подслаждане на нара. Децата го пият с истинско удоволствие.

Сокът от нар се препоръчва да се пие разреден с вода или в съчетание с друг некисел сок от моркови, сладки ябълки, целина или цвекло.

Забележка: Прясноизцеденият сок от нар е противопоказен при язва, гастрит и панкреатит, поради съдържанието на много киселини. Има запичащи свойства.

Приготвяне на фреш от нар
Приготвяне на фреш от нар

Ползи от нара:

Нарът е мистичен плод, расъл в Райските градини. В днешно време е обявен за супер-плод, който влияе благотворно на множество заболявания:

-оказва противовъзпалително и антиоксидантно действие (притежава 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай и червеното вино), като засилва имунитета, спира развитието на атеросклерозата и предпазва организма от стареене.

-намалява риска от злокачествени заболявания

-нарът е един от най-силните афродизиаци в природата

-притежава пикочогонно действие

-сваля кръвното налягане

– регулира дейността на стомашно-чревния тракт

-повишава хемоглобина

– намалява холесторола

-Сокът от по-киселите нарове се препоръчва при диабет.

Нарът е изключително богат източник на витамини – С (големи количества), К, В1, B2, B6, B12, E, ?Д, Р, А и минерали като калий (многократно повече в сравнение с други плодове), калций, желязо, натрий, фосфор, магнезий, мед, манган, силиций, хром, както и на фолиева киселина.

Нарът е истинско чудо на природата, чийто живителни сокове могат само да ни дарят с много сила, здраве и физическа красота.