Торта наполеон с бутер тесто (наполеонки)

Толкова известните наполеонки във Франция и Италия намират популярност и у нас. Приготвят се изключително бързо и може да ги оформим на десертчета или торта Наполеон.

наполеонки
наполеонки

 Необходими продукти:

Бутер тесто (многолистно тесто) – 800 г (аз използвам „Бела” – двойна опаковка)

За крем:

1 л прясно мляко

300 г захар (1 ½ ч. ч.)

200 г брашно

2 жълтъка

от 150 – 200 г качествено масло (с повече масло е по-вкусно)

2 ванилии

финно настъргана кора от 1 лимон

Пожелание: 1 с. л. Амарето, вино Марсала или някакъв ром за аромат

Пожелание: 200 г течна сладкарска сметана и 1 натурален шоколад от 100 г

Забележка: Торта Наполеон или наполеонките се приготвят с белени бадеми и пресни ягоди, като всеки може да развихри въображението си. Аз добавих каквото намерих за подходящо вкъщи – шоколад, сладко от ягоди, смлени орехи и украсих тортата с филиран бадем.

 

Начин на приготвяне на тестото:

Бутер тестото се обработва според узанията на опаковката. Когато е готово за работа може да се почисти с четка от брашното.

Когато правим наполеонки нарязваме тестото на малки форми. Пробождаме го с вилица. Ако накрая няма да имаме крем върху десертите намазваме тестото с яйце за блясък и поръсваме с малко пудра захар. При намазване с крем това е излишно. Тестото се пече до леко зачервяване и от двете страни. Когато наполеонките се охладят се разрязват през средата и се намазват с шоколад и крем, дори може да ги намажем само с шоколад. Пожелание се нанася крем върху десерта и се поднася със сезонни плодове, глазури и ядки.

Приготвяне на Наполеонки
Приготвяне на Наполеонки

Когато приготвяме торта поставяме цялото тесто да се пече в тавата на два пъти, защото имаме два броя тесто. Набождаме го с вилица и го печем до готовност. Когато двата блата се охладят се разрязват през средата, за да получим общо четири блата за тортата. Нанасяме готовия и леко охладен крем след всеки блат. Може да добавим домашно сладко върху млечния крем, ядки, плодове и шоколад.

Приготвяне на блатове за торта
Приготвяне на блатове за торта

Начин на приготвяне на крем:

Разбиваме с миксер течната сладкарска сметана – предварително охладена и се добавя малко захар. Готовата сметана се събира с охладен млечен крем, за да не се пресече.

За приготвянето на млечен крем отделяме около половината студено мляко и към него прибавяме жълтъците и брашното. Разбъркваме добре с тел за яйца или миксер (използваме същите бъркалки от разбиването на сметаната). Ако има бучици можем да ги прецедим с цедка.

Останалото мляко трябва да заври със захарта. Поради риск да загори кремът, добре е да се използва млековарка или тенджера с двойно дъно. Когато млякото заври трябва да намалим котлона. Прибавяме малко от него в сместта от мляко, жълтъци и брашно. Разбъркваме с телта за яйца (или дървена лъжица) и събираме всичко да поври на котлона. Необходимо е много интензивно разбъркване, защото кремът може да загори. Сравнително бързо се получава сгъстен крем. Винаги можем да разредим гъстия крем с още малко мляко, а за сгъстяване трябва да размием няколко супени лъжици брашно във вода или мляко и да добавим да поври. Ако кремът загаря може да се прехвърли в друга тенджера, за да се довари и сгъсти.

 

Приготвяне на млечно - маслен крем
Приготвяне на млечно – маслен крем

Готовия крем подправяме с ванилия, настъргана лимонова кора и маслото, което се разтопява и прави по-пухкав крем. Готовия крем трябва добре да се охлади, за да не се пресече при събирането и с разбитата сметана.

Шоколадът се разтопява на котлона с внимателно разбъркване да не загори. Нанася се преди или след млечния крем. Може да украсите с малка част от стрити трохи от изпеченото бутер тесто – много е ефектно.

Приготвяне на торта Наполеон
Приготвяне на торта Наполеон