Хляб за машина или универсално тесто

От години имаме машина за хляб и вече никак не обичам хляб от магазина. Когато го приготвям у дома, съм много по-спокойна по отношение на съставките. Относно рецептата ни за хляб смея да твърдя, че е много сполучлива и е най-коментираната от всички наши познати и приятели. Хора, които притежават машини за хляб са оставали впечатлени от нашия хляб, защото техния не е толкова сполучлив. Не вярвам че по-евтините машини правят по-различен хляб, защото веднъж приготвихме в съвсем обикновена и резултата беше еднакъв.

С това универсално тесто си правим най-вкусните пърленки, питки, тутманик, пици и мн. други тестени изделия. Точните пропорции улесняват всеки човек и е изключително лесно замесването на тесто.

Мнозина се опасяват, че притежанието на такъв уред предполага повече ядене на хляб, но подобна опасност ни грози за всяка храна. Предимствата са много повече. Голямото ми дете сутрин почти не яде, но когато и предложим още топла филия с масло и мед си я изяжда. Вечер настройваме машината с отложен старт и сутрин ни чака топъл хляб. Дори преценяваме да му оставим 20 минути да престой в машината, за да се охлади леко преди да го нарежем (за да не е глетав).

Важно е какво брашно ще се използва. Нашето семейство е  постигнало консенсус като си приготвяме бял хляб, в който има 200 г пълнозърнесто или многозърнесто брашно – така не се усеща типичния вкус на черен хляб, а си е бял. Използваме програмата за бял хляб. В интерес на истината – с многозърнесто брашно хляба става много по-вкусен.

Пълнозърнестото брашно обозначава, че е използвано цялото зрънце на дадена култура, а многозърнестото е съставено от различни зърнени култури (пшеница, лимец, овес, ръж). Важно е да не е напълно рафинирано брашното, за да получим витамини и минерали, но е важно и да ни е вкусно, да ядем хляба с удоволствие. Вкусовете се възпитават, като не бива да насилваме организма си.

Някои хора добавят в тестото сирене, кашкавал, маслини, бекон, сух чесън, сушени зеленчуци и други. Аз добавям микс от семена – сусам, мак, слънчоглед, тиквени семки, и лен.

 

Необходими продукти:

1 с. л. олио (зехтин)

380 мл вода (може комбинация от вода и малко прясно мляко)

600 г брашно (400 г бяло + 200 г многозърнесто или пълнозърнесто)

1 с. л. сол

2 с. л. захар

1 ½ суха мая на доктор Йоткер (или 1/2 кубче жива мая)

 

Начин на приготвяне:

Всички продукти се поставят в контейнера като е задължително да се спазва последавателността на продуктите по-горе.

Най-важното е да се използва електронна везна. Ще приложа много сполучливи снимки на различни варианти за тесто, когато си експериментирате с неточни продукти:

Мокро тесто в машината за хляб
Мокро тесто в машината за хляб
Сухо тесто в машината за хляб
Сухо тесто в машината за хляб

 Идеално тесто в машината за хляб

Идеално тесто в машината за хляб

 

Рядко се налага да се разбърка тестото ако има останало малко брашно, но не е важно.

Не бива да се прекалява с маята, защото хляба се надига и се допира до стъклото, което го прави леко глетав отгоре.

универсално тесто
универсално тесто

Приготвяне на тесто:

Приготвяне на питка
Приготвяне на питка

Възможно е да използвате машината за хляб за замесване на тесто или ако бързате да замесите всичко с миксер. Тогава си правя труда да пресявам брашното и правя кладенче, в което изсипвам сместта от мляко и вода. В нея начупвам половин кубче жива мая и разбивам с бъркалките за брашно. Много е бързо, защото мерките са точни и нищо не се добавя. Оставям тестото в хладилника завито с найлон за когато ми е нужно или го завивам да втаса малко преди да го употребя. Ако правя пита или пица го поставям в тавата (без да го меся) за малко да бухне и тогава го пека.

Когато правя тутманик и мекици добавям повече прясно мляко (в хляба често пропускам да го добавя) за сметка на водата и едно яйце.

Забележка: Ако не ви се получава хубав хляб в машина, причината може да се крие в брашното или в маята. Имах същия лучай, понеже живях две години извън страната. Принудих се да променя две неща. Първо затоплям леко водата и  я сипвам в контейнера на машината. Добавям захарта, сухата мая и малко брашно. Изчаквам докато се появят балончета и сместа втаса за около 10 мин. Едва тогава добавям останалите продукти. Избирам програмата за месене на тесто. Пека хляба във фурната на печката.

Приготвяне на пърленки:

пърленка, намазана с масло
пърленка, намазана с масло

С това тесто стават най-вкусните пърленки на света! Когато приготвяме пърленки предпочитам да използвам жива мая и бяло брашно. Тогава пърленките стават по-пухкави и бухнали. И с другите брашна е вкусно.

Пърленките са малко по-трудоемки и са вкусни топли. Може да използвате половината тесто, а с другото да си направите чесново хлебче или пица.

Тестото се разделя и разточва с повече брашно. Друг вариант е да употребите повече олио, за да не ви лепне тестото и да не се накъса.

Ние си приготвяме два вида пърленки – стандартни или с пълнеж. При втория вариант разточваме максимално тънко тесто и в средата му добавяме натрошено сирене и настърган кашкавал. След това захлупваме пърленката на две. Залепяме я с ръце и малко вода.

Поставяме пърленката да се пече на предварително загрято барбекю на максимална температура. Благодарение на брашното, което сме използвали при разточване на тестото, пърленката не залепва за скарата. Когато пърленката се изпече от едната страна за около 2-3 минути и я обърнем да се пече от другата страна може да намажем изпечената страна с малко качесвено и ароматно масло. Когато сервираме пърленката може да я поръсим с различни подправки – шарена сол, чубрица, сминдух и т. н. или да я доовкусим с чесън.

Приготвяне на пърленки
Приготвяне на пърленки