Свинско със зеле

Свинско със зеле е популярно традиционно българско ястие. Приготвянето му е много непретенциозно и бързо, като същевременнно е изключително вкусно.

Необходими продукти:

1 кг свинско месо

100 г осолена сланина (пожелание), олио или бекон

1 зелка – около 1 кг

2 средно големи домата или 500 г консервирани

½ ч. л. червен пипер

3-4 дафинови листа

 

Начин на приготвяне:

Запържваме сланинката (бекона). Възможно е да се използва повече тлъсто месо.

Месото се измива и нарязва на парчета. Запържва се, като прибавяме и малко вода и го оставяме да омекне и да се зачерви.

Прибавяме зелето, което се нарязва на едро в тенджерата при месото. Самото зеле си пуска вода, но ние трябва да разбъркваме от време на време, за да не загори яденето и при необходимост се долива малко вода. Следим за количеството зеле, защото то се смива и може да се наложи да се добавя.

Приготвяне на свинско със зеле
Приготвяне на свинско със зеле

Когато зелето омекне добавяме подправките: сол, дафинов лист, червен пипер, и домати. Всичко ври и се разбърква от време на време. Някои хора сега го поставят във фурната и го запичат.

Приготвяне на свинско със зеле
Приготвяне на свинско със зеле

Аз го поднасям с бучка сирене – така го обичам от малка.

Забележка: Когато се използва кисело зеле не се прибавят домати и сол на ястието, защото самото зеле е солено и кисело. Ако готвим ястието със осолена сланина, също не слагаме сол. След сваряването му изсипваме ястието в тава и го печем във фурната. Само трябва да следим да не изсушим горния пласт. За малки деца може да изкиснем зелето във вода преди готвене.