Истински сок от бъз

Сокът от бъзов цвят е изключително ароматен и вкусен, а поднесен леко охладен в летните горещини е невероятна напитка за всички възрасти. Това е сироп, който ме връща обратно в детството… Обикалях реката и го берях без да се замисля, че там има змии. Така или иначе не осъществих среща с тях, въпреки че тогава там гъмжеше от живот. Много се впечатлявах и от гръмналите бутилки, защото ги затваряхме със зърна ориз, за да се газира сокът.

бъзов сок
сок от бъз

През месец май нямам търпение да си набера екологично чист бъз от село. Първо започва да цъфти в селото, защото е по-топло, а след като прецъфти си бера от  планината, където цъфтежът започва малко по-късно. Среща се с различни имена в различните краища на страната. Ние си го знаем като свирчок. Понеже има и ниско растящ да уточня, че се касае за този, който расте като дърво.

Моето семейство много обича този сироп и си го правим непрекъснато докато има бъз. Той е полезен за подсилване на имунната система. Педиатърка ни ме съветва да правя чай от бъз при настинки, защото е доказана ползата му за кашлици, болно гърло и вируси. В случая няма варене и би трябвало да е много по-здравословен за организма. Предполагам, че сиропа може да се направи и с изсушен бъзов цвят, но аз го използвам само за чай.

Необходими продукти:

15 цвята бъз

1л вода

2 лимона

1 кг захар

1 лимонена киселина

 

Не се тревожете ако имате различни по размер и брой цветчета. Понеже съм нетърпелива, в началото на сезона си правя сок от колкото цветчета намеря, например 4-5 броя и пак става много ароматна напитка. Намалявам малко останалите продукти.

Лимоните ги нарязваме цели с кората на много дребно или смиламе в робот. Затова е важно ако можете да си намерите био лимони, които не са третирани с химикали. Ако изпозвате обикновени можете да си ги почистите като ги накиснете  в по-топла вода, за да падне парафина, ако има такъв. Можете да ги измиете с био препарат (аз си имам дезинфектант за бебешки съдове и играчки, който става за миене на плодове и зеленчуци). Ако не разполагате с такъв, то използвайте еко дезинфектанти като оцет и сода за хляб. Особено в ерата на алергиите все повече се налага почистването на дома и съдовете с тези продукти. Лично аз измивам лимоните само с топла вода.

Понякога в цветовете има дребни буболечки и трябва да ги почистите чрез накисване в съд с вода или отстраняване на самите проблемни участъци. Във водата накисваме нежните цветчета бъз и лимоните. Тази смес трябва да престой 24 часа на хадно или в хладилник.

приготвяне на сок от бъз
приготвяне на сок от бъз

 

След това прецеждаме сокът със ситна цетка или марля. Добавя се 1кг захар и 1 лимонена киселина (тя е естествен консервант). Всичко се разбърква добре. Винаги остава малко неразтворена захар на дъното на съда. Предполагам, че е възможно да използвате кафява захар или да си овкусите сокът с мед, но аз не съм опитвала какъв вкус има. Приготвения бъзов концентрат се съхранява в хладилник и има около месец срок на годност. Ако си приготвите по-голямо количество сок можете да го замразите или консервирате (изварите за 10 минути), за да издържи по-дълъг срок от време-1-2 години.

Готовия концентрат от бъз се разрежда с вода (предполагам, че ще е хубаво и с газирана вода) и се поднася с лед. Една найстина уникална напитка.