Фин шоколадов кекс

Необходими продукти:

350 г захар (1 ¾ ч. ч.)

90 г натурален шоколад

150 г меко масло (непълна ч. ч.)

5 яйца

300 г брашно (почти 2 ч. ч.)

бакпулвер

1 с. л. натурално какао

½ есенция ром или 1 с. л. ром

100 мл. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Първо затопляме предварително начупения шоколад, след това и маслото, като може да използваме направо меко масло със стайна температура и настърган шоколад (стъргането е по-трудоемко). Първо трябва да разбием захарта, шоколада и маслото.

След това добавяме яйцата и разбиваме всичко. Следват млякото, есенцията, пресятото брашно, бакпулвер и какао. Разбиваме добре и всичко е готово за печене.

(С тези продукти получаваме невероятно вкусен фин шоколадов кекс. Хора, които предпочитат ароматите може да добавят малко финно настъргани портокалови кори (от около половин малък портокал). Прибавяме малко, защото ароматът е силен, като предварително сме измили портокала с вряла вода, за отстраняване на парафина по кората му. Може да обогатим вкуса на шоколадовия кекс с едро начупени с ръка орехи и малко стафиди. Ако добавим тези продукти получаваме съвсем различен кекс. Възможно е да направим шоколадова заливка, но този кекс си е достатъчно шоколадов.)

Готовото кексово тесто поставяме да се пече в предварително загрята фурна – първо на 200, а след това намаляваме на 180 градуса. Формата за кекс е предварително намазнена. Не е добре да препичаме кекса и трябва да се проверява с клечка. Необходими са около 45 минути печене.

Фин шоколадов кекс
Фин шоколадов кекс