Печена патица

Патешкото месо не е много предпочитано на нашата трапеза. Причините са няколко – бавно приготвяне, има много мазнина, която може да се отстрани, а самото месо си е сухо, освен това се предлага предимно замразено.

Добре е да разнообразяваме менюто си. Тази Коледа едното ни ястие беше печена патица и определено се хареса, защото свинските пържоли си останаха недокоснати. Месото беше превъзходно – сочно и крехко. Хареса ми това, че се подчертаваха собствените аромати, а нямаше нехарактерни за нашата трапеза вкусове.

Получи се превъзходно празнично, а защо не и ежедневно ястие.

 

Необходими продукти:

1 замразена патица – около 2,5 кг.

2-3 дафинови листа

чубрица

черен пипер

червен пипер

олио

соев сос

сол

Начин на приготвяне:

Слагаме патицата (може дори замразена) в тенджера под налягане, зедно с дафиновите листа, чубрицата и черния пипер. Ако не се побира, можем да отрежем краищата на краката и (или тази част, която пречи), но като цяло трябва да се внимава патицата да остане цяла. Ври час и половина.

След това поставяме цялата патица в тава, като запълваме тавата с бульона от тенджерата. В паничка смесваме 50 г олио, 2 лъжички червен пипер и малко соев сос. Намазваме птицата с тази смес. Добавяме в булона 1 с. л. сол.

Приготвяне на печена патица
Приготвяне на печена патица

Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем във фурната на 200 градуса около 3 часа и половина.

Изпечената патица се нарязва на тънки филийки, които се поднасят с гарнитура от варени картофи, заляти със соса от печенето.

Към края на приготвяне на ястието може да добавим няколко нарязани картофа в тавата или да поднасем патицата с отдено приготвена гарнитура – ориз, задушени зеленчуци или свежи салати.