Мусака

Мусаката е любимо традиционно ястие. Среща се в редица национални кухни, като световна популярност има гръцката мусака, която се приготвя със сини домати.

Всъщност българската мусака си остава сред най-желаните ястия на нашата трапеза. Най-вкусна става с домашни картофки – толкова са крехки и вкусни…

 

Необходими продукти:

1 глава лук

1 кг картофи

500 г кайма (може да се миксира телешка и свинска кайма)

1 ч. л. червен пипер

2 домата или дометен сок

пожелание – соев сос и пикантина (много вкусни, но вредни съставки)

 

Необходими продукти за заливката:

3 яйца

1 кофичка кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

2-3 с.л. брашно

 

Начин на приготвяне:

Включваме фурната на 220 градуса. Запържваме нарязания лук с малко мазнина и соев сос в тава на котлона.

Натрошаваме каймата с мокра ръка в тавата и с вилица я надробяваме, докато се препържва. След това добавяме нарязаните на кубчета картофи и червения пипер. Разбъркваме добре и заливаме с вода, по възможност топла. Когато използваме пресни картофи се използва по-малко вода. Сега се добавя сол (само ако не използвате соев сос, защото има риск от пресоляване на ястието).

Приготвяне на мусака
Приготвяне на мусака

Поставаме яденето във фурната за 20 минути. Когато картофите са омекнали добавяме доматите. След още 20 мин всичко е готово и може да направим заливката.

Разбиваме яйцата с домакинска тел и прибавяме останалите продукти. Когато нанесем заливката я разстеляме равномерно с лъжица, за да отиде навсякъде в тавата. След това тя ще увеличи обема си. Върху нея също може да се настърже кашкавал или направо да се добави в нея.

Приготвяне на мусака
Приготвяне на мусака