Здравословни бонбони

Здравословните бонбони се превърнаха в нещо много любимо за всички у дома. Това е леко учудващо за нашето семейство и за моя мъж, който твърдеше, че здравословните десерти не са вкусни (имаме и не до там успешни здравословни опити в кухнята). Е, аз често си правя половината бонбони заляти с натурален шоколад, защото така задоволяваме нуждата си от сладко.

Тези бонбони преди всичко са много вкусни. Добре е да се спомене, че не развалят вкусовите си качества с времето. Те са добра алтернатива за моментите на междинно хранене, защото засищат и най-важното е, че са полезни. Дори детето си ги носи с удоволствие за закуска в училище.

Единствен проблем може да се окаже цената на ядките, защото са скъпи. Има една борса, която е на сравнително удобно място за софиянци и цените там са много изгодни. Адрес: бул. „Проф. Цв. Лазаров”-13, склад 162. Работи до обяд. Цените са много добри, като трябва да се пазарува минимум килограм. Може да се комбинирате с някого, защото суровите ядки са добро капиталовложение във вашето здраве.

Необходими продукти:

100 г суров белен слънчоглед

50 г сурови лешници (или кашу)

50 г суров бадем

50 г сурови орехи

8 сушени кайсии – 50 г

6 сушени смокини – 50 г

9 фурми – 100 г

2 с. л. сусамов тахан – 25 г

2 с. л. мед – 50 г

сок от ½ портокал – около 50 мл (възможно е да използваме мандарини, вода и други течности)

за овалване: кокосови стърготини, сусам, сурово какао или рожково брашно, канела или натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Често хората си приготвят здравословни бонбони на око, после опитват и добавят различни продукти. На мен тази комбинация много ми се услажда и затова си я спазвам, но винаги може да импровизирате според наличностите и личните си предпочитания. Например сушени череши, годжи бери, стафиди, кашу, пресен банан и т.н.

За подсладител съм използвала фурми и мед, но вие може да използвате сироп от агаве, кленов сироп или кафява захар.

Напоследък, нали е здравословно винаги си накисвам ядките. Бадемите и лешниците трябва да престоят 8-12 часа във вода, ореха 4-6 часа, кашуто 2 часа. Всъщност накисвам бадемите и лешниците по-рано, а час-два преди да започна бонбоните накисвам сушените плодове, орехите и кашуто. Слънчогледа не го накисвам. В този случай не бива да добавяме течности, защото сместа става много водниста.

Измерваме всички ядки, меда, сусама и портокаловия сок (ако не сте накисвали ядките и плодовете) и ги смиламе в кухненския робот или блендера за 1- 2 минути. (Възможно е да се използва ръчна месомелачка, като всички продукти трябва да са добре разбъркани, за да излизат равномерно разпределени.)

Сушените плодове нарязваме на ситно. Когато са били накиснати за половин час в топла вода много по-лесно се нарязват. Необходимо е да обезкостим фурмите и да отстраним дръжките на смокините предварително. Пасирането на сушените плодове не е препоръчително, за да не ви изгори машината.

Приготвяне на здравословни бонбони
Приготвяне на здравословни бонбони

Смесваме всичко и много лесно получаваме хомогенна и лепкава смес за оформяне на топчета. Може да ги овъргаляме в кокосови стърготини или др. Аз си разтопявам един натурален шоколад от 90 г и овалвам повече от половината бонбони. Трябва да престоят за малко в хладилник да се стегне шоколада.

Здравословни бонбони с натурален шоколад
Здравословни бонбони с натурален шоколад

Възможно е да си направите собствена шоколадова заливка:

5 с.л. кафява захар

3 с.л. вода

80 г масло (1/2 малко пакетче)

3 с.л. натурално какао

Разтопяваме на котлон, на топла баня или в микровълнова печка захарта и водата. Когато захарта се разтопи, прибавяме маслото и разбъркваме. Изсипваме готовата смес при какаото бавно с разбъркване.

забележка: ако разполагате с лешников тахан може да добавите към сместа за бонбони.

 Здравословна торта

…………………………………………………  За рождения ден на сестра ми трябваше да измисля някаква бърза и здравословна торта. Направих сместта на бонбоните, но вместо да оформям топчета сътворих торта. Направих шоколадова заливка, но всеки може да си измисли здравословен крем. Не се тревожете за размера на тортата, тъй като тя е тежка, а и не бива да прекаляваме с ядките. Поднася се на малки порции.

Здравословна торта
Здравословна торта