Торта Опера

Блатът е бадемов и наподобява на бисквитен. (Веднъж използвах орехи вместо бадеми и също беше вкусно.) Блатът на тази торта е много подходящ за руло, тъй като е изключително гъвкав и не се начупва при навиване.

Необходими продукти:

за блат:

4 яйца

100 г захар

30 г брашно

25 г меко масло

100 г сурови бадеми

 

за сиропиране:

около 50 мл кафе (еспресо, шварц или нескафе). Може да използвате сироп от вода и захар или мляко с какао.

 

за ганаш:

70 мл (може 100 мл) течна сладкарска сметана

50 г (може 90 г) натурален шоколад

1/3 ампула есенция ром

 

за масления крем:

150 г пудра захар

100 г качествено масло

ванилия

 

Начин на приготвяне на блат:

Бадемите се смилат в кухненски робот. Включваме фурната на 200 градуса.

Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци в две купи. При белтъците добавяме щипка сол и разбиваме с миксера на бързи обороти до получаване на гъста пяна.

Със същите бъркалки на миксера разбивам жълтъците и захарта. След това добавям брашното и маслото – отново разбивам до хомогенност на сместта. Прибавям бадемите, като ги разбърквам с дървена лъжица. Белтъците добавям на два-три пъти с внимателно разбъркване с лъжицата, за да не загубят обема си.

Приготвяне на блат за торта опера
Приготвяне на блат за торта опера

Готовата смес изсипвам в тавата на фурната. Използвам хартия за печене, но може да се намазни тавата. Пече се само по един блат. Поставям го в средата на фурната на 190 градуса и се изпича за 11 минути.

 

Начин на приготвяне на ганаш:

Използвам по-малки количества крем, защото тортата е много сладка и толкова крем, колкото е даден в рецептата, ми се струва излишен. По рецепта е 100 мл сметана и 100 г шоколад.

Сметаната се затопля на слаб огън и в нея добавяме натрошения на кубчета шоколад. Разбърква се с лъжица и се получава невероятно вкусен крем, който ароматизирам с есенция ром. Изчакваме да се охлади и стегне.

приготвяне на ганаш
приготвяне на ганаш

Начин на приготвяне на маслен крем:

Разбъркваме захарта (може да се пресее), мекото масло и ванилията с една лъжица (може и с миксер) до получаването на гладък крем. Когато поставям продуктите без да ги измервам прецизно ми се е случвало да получа по-сух крем и съм добавяла прясно мляко или кафе. Може да отделим съвсем малко количество крем за надпис на тортата.

 

Сглобяване на тортата:

Нарязвам блата на три сравнително равни части, които редя един върху друг. Правя едно средно кафе, което подправям с кафена лъжица захар. Сиропирам блатовете с четка, като им нанасям по малко кафе.

Лично аз нанасям първо маслен крем върху блатовете, а след това шоколадовия ганаш. Той е много по-течен и лесен за обработка. Ако се втвърди трябва да се затопли съвсем леко. Когато нанеса третия пласт маслен крем прибирам тортата да се стегне в хладилника и тогава нанасям заливката (за пред гости). Отново прибирам тортата да се стегне и тогава може да се надпише пожелание.

Изчакваме тортата да престои в хладилник преди да я поднесем. Блатът е тънък и се получава доста малка по размер торта. Предимството е, че е изключително сладка и позволява да я нарежете на малки порции при сервиране.

Торта Опера
Торта Опера