Лесен и икономичен кекс

Този кекс мога да определя като доста икономичен на продукти, сравнително бърз за приготвяне и изненандаващо вкусен като резултат. Учудващ е лекия му вкус в сравнение с тежките маслени и шоколадови кексове. Орехите и стафидите са достатъчно вълшебство за един колкото изчистен, толкова и въздействащ кекс.

Необходими продукти:
4 яйца
1 ½ ч. ч. захар (330 г)
125 мл олио
125 мл студена вода
2 ч.ч. брашно (280 г)
1 бакпулвер
50 г начупени орехи
пожелание: стафиди, какао, резан ябълка

Начин на приготвяне:

лесен и икономичен кекс
лесен и икономичен кекс

Разбиваме яйцата и захарта на пяна. Поставяме всички останали продукти без орехите и разбиваме отново. Изсипваме готовата смес в намазнена форма. Орехите (2-3 с. л. стафиди и наситнени парчета от резън ябълка) ги посипваме върху тестото във формата. Не се притеснявайте за точния грамаж на орехите ако нямате ел. кантарче. В този кекс съм слагала от 100 до 10 грама ( в зависимост от количествата орехи вкъщи) и винаги става вкусно. Може да оставим много малко тесто, което да разбъркаме с какао или да приготвим изцяло какаов кекс.

Кексът се пече в предварително затоплена фурна. Първите 10-на минути го пека на 200 градуса, след това намалявам фурната на 180 градуса за около 45 минути. Дали е готов кекса, проверявам с клечка (шишче).

 

лесен и икономичен кекс
лесен и икономичен кекс