Ладу

Ладу или ладху е традиционен индийски десерт, който се приготвя за празниците. Той е бил любим на бог Кришна.

Това са много здравословни и изключително вкусни топчета, които се приготвят с полезното нахутено брашно. Този факт не бива да стряска никого, защото при термична обработка никой не може да усети неговия вкус.

Десертът е много различен от всичко което съм опитвала. Може би най-много се доближава до вкуса на халвата, и все пак не мога да го сравнявам с нищо познато. Определено е екзотично и интересно и ще си го приготвяте отново. Децата също го харесват и обичат. Забърква се много бързо и почти веднага може да се консумира.

Необходими продукти:
125 г гхи или качествено масло
150 г нахутено брашно
1/3 ч.ч. или около 80 г кафява захар
30 г пълномаслени кокосови стърготини
30 г смлени или едро начукани орехи
5 семена кардамон – ситно стрити

Начин на приготвяне:
Традиционно рецептата се приготвя с гхи-пречистено краве масло, което означава да отстранявате пяната на маслото и т.н. Аз използвам нормално краве масло. Веднъж опитах с кокосово масло и също се получи, но трябва да се следи количеството брашно, за да се получи необходимата консистенция. Нахутено брашно и качествени кокосови стърготини се продават в здравословните магазини. Аз си пазарувам в “Идея Вита” (кв. Белите брези). В “Лидл” също предлагат хубави кокосови стърготини.

 

Ладу
Ладу

 

Разтопяваме маслото, като не бива да го оставяме да се препържи, а да добавим брашното. Желателно е да се прее. Разбърква се с лъжица почти през цялото време. Целта е брашното да се препече. В началото брашното мирише силно на нахут и има светъл цвят. Котлонът е на средна температура, т. е. не е много силен през цялото време, за да не загори. Няма бучки, сместа е мека и съвсем лесно се разбърква, като трябва да се изпече равноверно. Вероятно е готово за около 5-10 минути. Ориентирите са, че брашното започва да потъмнява, придобива керемидено-оранжев отенък и вече не мирише неприятно.

Отстраняваме го от котлона и добавяме захарта, орехите, кокосовите стърготини и кардамона. Захарта няма да се разтопи, а ще ни хруска с орехите. Мнозина приготвят десерта без кокосови стърготини и ако не са много качествени, то може спокойно да ги пропуснете. Ако не разполагате с кардамон също не се притеснявайте, защото не веднъж съм го пропускала. Всъщност вкусът му е свеж, интригуващ и дори зарибяващ, затова ако можете не се колебайте да го използвате.

Когато сместа леко се охлади може да се оформи на топчетата (традиционно се поднася така) или да напълните силиконови формички за бонбони. Това го правя само ако са за подарък. Когато е за семейна консумация изобщо не се занимавам. Няма смисъл. Поставям сместта с лъжицата в чиния или върху дъска с хартия и оставям всичко да се стегне. След това с нож нарязвам малки правоъгълни бонбони.

 

Ладу
Ладу