Стерилизирани тиквички

В сезона на тиквичките, особено ако разполагате с домашни, и се чудите какво да ги правите, ви предлагам нещо вкусно. Тиквичките са много приятни, копърът им придава пролетен аромат и са подходящи за консумация през всички сезони. На мен ми приличат на кисели краставички. Леко сладникави са, но може да се добави по-малко захар в марината.

Необходими продукти:

1700 – 2000 кг тиквички
1 ч. ч. (200 мл) винен оцет
1 ч. ч. (220 г) захар
1/2 ч. ч. (90 мл) олио
3-4 с. л. сол
1 връзка копър
3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Измиваме и нарязваме тиквичките на малки кубчета с размер 2-3 см. Ако са домашни тиквички няма нужда да се белят. Поставяме ги в дълбок съд и върху тях изсипваме продуктите. Трябва да обърнем внимание на оцета – възможно е да е фалшив.
Количеството чесън зависи от личите предпочитания. След като сме сложили всички продукти, разбъркваме и оставаме тиквичките да поемат от марината. Можем да опитаме как са на сол и захар. Туршията трябва да престои 2-3 часа, като я разбъркваме 2-3 пъти. Тиквичките пускат сок.

Стерилизирани тиквички
Стерилизирани тиквички

 

Поставяме тиквичките в бурканчета. Аз използвах 5 малки и останалите тиквички добавих в шопската салата. Особено домашна тиквичка е много вкусна сурова, не се тревожете.

Бурканите врат 3-5 минути, колкото да се консервират. Ако ги преварите няма да са хрупкави.

Стерилизирани тиквички
Стерилизирани тиквички