Пържен калкан

Калканът е най-ценната риба, която ни предлага Черно море. Когато е пържен е от най-предпочитаните риби, заради качественото и вкусно месо, а освен това няма неприятни кости. Всеки знае, че с него се приготвя най-вкусната рибена чорба – истински деликатес. Единствен проблем е високата цена.

Калканът е дънна риба, която живее до дълбочина 40-80 m. Съществуват около 30 вида, 3 от които се срещат у нас. Обикновено достига дължина около 1 метър и тегло – 4 кг. Тялото е със специфична форма – несиметрично, плоско, ромбовидно. Горната част на калкана е осеяна с многобройни бели, кафяви и черни петна, покрито с островърхи костни плочки (подобни на копчета). Поради намаляването на количеството на калкан се е наложило тази риба да се лови на квотен принцип.

Калканът се определя като риба с ниска масленост. Богат е на витамини – А, В5 и В12, минерали – фосфор, магнезий, селен, калий, калций, натрий и други. Здравословните ползи от консумацията му са безпорни. Подобрява се сърдечно-съдовата, костната система и изобщо влияе благотворно на цялосното състояние на организма.
Прясната риба се разпознава по бистрите очи и яркочервените хриле.

Необходими продукти:
калкан
олио за пържене
царевично брашно
бяло брашно
сол
лимон

Начин на приготвяне:

Калканът се почиства много лесно. Стомахът и вътрешностите се намират от долната страна на рибата, непосредствено под главата. От перките и главата задължително трябва да направим рибена чорба. Останалото месо се нарязва на порции за пържене.

калкан
калкан

Бялото и царевично брашно се смесват в съотношение 1:1. Осолените парчета риба се овалват добре в брашното. Пържат се в предварително загрята мазнина от всички страни до леко зачервяване. Може да извадим готовата риба върху кухненска хартия, за да поеме мазнината.

Пържене на калкан
Пържене на калкан

Готовата риба се поднася с парчета лимон.