Рибена чорба от калкан

Калканът е най-ценната риба, която ни предлага Черно море. Когато е пържен е от най-предпочитаните риби, заради качественото и вкусно месо, а освен това няма неприятни кости. Всеки знае, че с него се приготвя най-вкусната рибена чорба – истински деликатес. Единствен проблем може да се яви високата цена.
Поради намаляването на количеството на калкан се е наложило тази риба да се лови на квотен принцип.

 
Калканът е дънна риба, която живее до дълбочина 40-80 m. Съществуват около 30 вида, 3 от които се срещат у нас. Обикновено достига дължина около 1 метър и тегло – 4 кг. Тялото е със специфична форма – несиметрично, плоско, ромбовидно. Горната част на калкана е осеяна с многобройни бели, кафяви и черни петна, покрито с островърхи костни плочки (подобни на копчета).

 
Калканът се почиства много лесно. Стомахът и вътрешностите се намират от долната страна на рибата, непосредствено под главата.
Прясната риба се разпознава по бистрите очи и яркочервените хриле.

 

Необходими продукти:

главата и перките на 1 калкан + 200 г от месото
2 глави лук
1 морков
1/2 глава целина или листа от целина
5 супени лъжици ориз
сока от 1 лимон
чубрица
черен пипер
червен пипер
магданоз
сол
2 яйца за застройката
300 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Нарязваме зеленчуците и ги задушаваме в тенджерата с олио. Добавяме 2,5 литра вода.
Когато заври, слагаме рибата, увита и завързана в марля. Така си спестяваме почистването на костите от самата чорба. Добавяме подправките и ориза. След 40 мин. супата е готова. Изваждаме рибата, обезкостяваме я и връщаме месото обратно в тенджерата. Оставяме малко да изстине и застройваме с яйцата. Добавяме млякото, магданоза (нарязан на ситно) и сока от лимона. Който обича пикантно – може да нареже 1-2 малки люти чушки.

Рибена чорба от калкан
Рибена чорба от калкан