Суши

 

Това е нещо, което трябва да опитате, защото е вкусно и различно. Важно е да направите хубав ориз и ако имате качествени продукти, задължително ще очаровате близките си. Първият ни ориз леко хрупкаше, но сега сушито на моя мъж е “по-вкусно от купеното” в известните ресторанти. Така казват хората, които са го опитвали.

 

Необходими продукти:

250 г ориз за суши

375 г студена вода

1 опаковка водорасли “НОРИ” – 5 бр.

1 авокадо

1 морков

1/2 краставица

200 г сурова сьомга (или тон) или 100 г пушена сьомга

1 кутия крем сирене класик (по възможност “Филаделфия”)

уасаби

маринован червен джинджифил

 

За ориза:

50 г оцет

2 с.л. захар

3-4 с.л. сол

 

Начин на приготвяне:

Задължително си купете рогозка за навиване на сушито, тъй като без нея няма да се получи.

Препоръчвам да използвате замразена сьомга, защото с нея е безопасно и вкусно.

Измиваме продължително ориза в гевгир, докато започне да пуска само бистра вода. Ако нямате търпение, мийте го около 5-6 минути на силна струя студена вода.

Измития ориз изсипваме в тенджерка и добавяме водата. Когато заври – спираме котлона и оставяме тенджерата на котлона. Не разбъркваме и не отхлупваме. След 15 мин. ориза е готов и го пресипваме в широка тава, за да спрем готвенето. Изчакваме 5 мин да изстине. През това време разбъркваме добре в чашка оцета, солта и захарта. Изсипваме този разтвор равномерно върху ориза и разбъркваме с лъжица. Не го пипайте с ръце, понеже ще залепне по дланта ви.

Приготвяне на ориз за суши
Приготвяне на ориз за суши

Предварително нарязваме всичките продукти на тънки ивици. Тъй като водораслите са квадратни, срязваме ги с ножица наполовина – така се получават 10 парчета.

Продукти за суши
Продукти за суши

Приготвяме купичка с вода. В нея си топим дясната ръка, с която пипаме ориза. Той е много лепкав и без намокрена ръка няма да може да се оформи.

 

Ще правим суши Футомаки – ролцата ще са с диаметър около 4 см.

За приготвянето на самото суши използваме рогозката и върху нея слагаме 1 лист от водораслите. Първо нареждаме ориза с намокрената ръка. Отгоре слагаме авокадо, краставица, морков, сьомга и намазваме със сиренето. Гледаме да не е много дебело, за да можем да го увием без проблеми във водораслите. Притискаме с рогозката.

Първото руло е готово. По същия начин оформяме и останалите 9. Можем да разнообразим пълнежа по наше желание.

суши Футомаки
суши Футомаки

Когато направим всички рула идва време на рязането им. Слагаме по 3 на дъската. Използваме много остър нож, намокрен със студена вода. След всеки 3-4 разреза, измиваме ножа, защото ориза залепва по него.

Можем да направим от останалия ориз Нигири – Това е другият популярен вид суши. Представлява топка ориз, върху която е сложено парче риба (сьомга, риба тон, скарида, октопод и пр.).

Нигири
Нигири

Сервираме в чиния. Количествата са достатъчни за основно хранене на трима-четирима човека.

Важно: Сушито се консумира веднага. Не се слага в хладилник. Не трябва да престоява.

суши
суши