Крем торта

Тази торта измайсторих набързо и много се надявах да бъде успешна, защото трябваше да почерпя с нея за рождения си ден. Резултатът беше много сполучлив и я приех като подарък за моя празник.
Необходими продукти:
За основа:
шоколадови чаени бисквити – 200 г
качествено масло -50 г
прясно мляко – 50мл
пожелание – смлени орехи около 30г

I Шоколадов крем:
200 мл течна сметана
200 г натурален шоколад
1/3 ампула есенция ром
200 мл сладкарска сметана или 200 г заквасена сметана

II Бял крем:
3 с. л. брашно (40г) или нишесте
7 с. л. захар (100г или 1/2ч ч)
1 жълтък
350 мл прясно мляко
ванилия
1 желатин-10г

III Шоколадов ганаш:
100 мл течна сметана
100 г млечен шоколад
1/3 ампула есенция ром

Начин на приготвяне:
Основа:
Аз приготвям основата изцяло с робота – бисквитите (понякога съм добавяла и остатъци от кекс – 50г) се смилат, добавям млякото и мекото масло. Орехите разбърквам накрая, за да не ги смеля на брашно. Може да натрошим бисквитите внимателно още в опаковката или в плик, а с ръце е доста трудоемко. Получената смес се изсипва и притиска във форма за торта. Прибира се в хлядилник за малко – да се стегне. (Основата може да се приготви само с масло – 100 г без да добавяме прясно мляко.)

основа на крем торта
основа на крем торта

I Шоколадов крем:
Прави се ганаш. Може да използвате шоколад или натурален кувертюр – в Метро цената е 11 лв за 2 кг. Затопляме сметаната в по-висока тенджерка (защото в нея ще разбиваме с миксер по-късно) и следим да не завира. Натрошаваме шоколада и го разбъркваме до разтварянето му. Може да отстраним за малко от котлона, който задължително е на ниска температура.

Готовия ганаш прибираме в хладилник, за да се стегне поне за 3 часа. Най-добре е да го направим предишния ден.

Когато използваме сладкарска сметана, трябва предварително да я охладим. След това я разбиваме с миксера с малко захар. Същите бъркалки използваме за престоялия ганаш и го разбиваме докато увеличи обема си. Смесваме го със сметаната и го поставяме върху тортата. Този крем е по-пухкав и сладък.

Шоколадов крем
Шоколадов крем

Ако решите да използвате заквасена сметана, то тогава ще получите по-осезаемо усещане за натурален шоколадов крем. Необходимо е да разбием ганаша с миксер с бъркалките за яйца докато стане пухкав крем и увеличи размера си. Добавяме заквасената сметана и отново разбъркваме. Изсипваме шоколадовия крем върху бисквитената основа и го прибираме отново в хладилник, за да се стегне.

Шоколадов крем
Шоколадов крем

(Възможно е да използвате по-големи количества крем, за да получите по-голяма торта. Например ганаша редовно го приготвям с 300 г шоколад и 300 мл сметана. Съответно може да увеличим прясното мляко на белия крем с 450 мл.)

II Бял крем:
Затопляме прясното мляко и добавяме част от него в останалите съставки (без желатина) – брашно, захар и жълтък. Разбъркваме всичко с домакинска тел. Поставяме всичко на слаб котлон и го бъркаме с тел до сгъстяването му.

Когато го отстраним от котлона добавяме някакъв аромат – например ванилия. Може съвсем малко (1/3 лимон) ситно настъргана лимонова кора.

Когато млечния крем вече не пари, но е все още топъл, добавяме желатина и го разбъркваме. Изсипваме го върху шоколадовия крем и отново го прибираме в хладилник.

 Бял крем
Бял крем

III Шоколадов ганаш:
Отново приготвяме ганаш, като шоколадов крем II. Използваме същия съд за приготвянето му. Разтопяваме шоколад в топла сметана, без завиране.

шоколадов ганаш
шоколадов ганаш

Изчакваме ганаша леко да се охлади, но си остава леко течен за нанасяне и покриваме с него тортата. Украсяваме пожелание и отново я прибираме в хладилник. Може да се консумира още същия ден, но определено на следващия е по-стегната и се реже с видимо разграничаване на цветовете и. Когато отделяме ринга на формата е необходимо да минем с нож по страните на тортата, за да се отдели цяла и невредима.

Крем торта
Крем торта
Крем торта
Крем торта