Млечен сос

 

Това е най-вкусния сос, който си приготвяме у дома. От години наред един приятел все ни препоръчва да си забъркаме майонеза, кисело мляко и чесън, но докато не ни почерпи и вкуса не ни “завладя” не сме се решавали да си го приготвим. Сега наваксваме.

Изключително вкусен и любим за всяко ядене. Притежава неустойм вкус сам по себе си и може да си го ядете само с хляб. Ако ви остане от него, то той е много подходящ за дресинг. Най-често го използваме за овкусяване на айсберг, зелена или шопска салата. Може да се импровизира безкрайно много. Например аз си добавям съвсем малко горчица и по този начин става прекрасно допълнение към салата от варени картофи и пресни репички.

 

Млечен сос
Млечен сос

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Необходими продукти:

2 яйца

600мл олио

сок от  ½ лимон (може и цял лимон)

1/4 ч. л. сол (на вкус)

300 г кисело мляко (цедено или пълномаслено)

чесън – 1-2 скилидки

пожелание: копър, една кисела краставичка

 

Начин на приготвяне:

 

Необходимо е продуктите да са на стайна температура, защото майонезата може да се пресече. Ако ви се провали опита, то оставете всичко да се темперира и раздели като консистенция за около два часа и вече ще ви се получи.

 

 

Млечен сос
Млечен сос

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първо правим майонезата. Във висок съд поставяме яйцата, лимоновия сок, солта, олиото и пасираме. Майонезата е готова почти мигновено. Добавяме киселото мляко и чесъна, наситнен на дребно. Съотношението на киселото мляко към майонезата е 1:2, като всичко е въпрос на лични предпочитания.