Бърза бисквитена торта

Откакто знам да приготвям бисквитената торта по този начин изобщо не мога да си представя да се занимавам да потапям бисквити в мляко и да ги редя по онзи начин дето само губи времето ни. Вкусът също е по-добър, защото тортата е доста по-сочна и богата на крем. Най-добре е да се използва по-голяма правоъгълна тавичка (напр. дюралексова), защото ще получите по-издържани естетически парчета при сервиране. За това ще помогне и ако успеете да запазите тортата да престой до следващия ден, но ние никога не го правим.

 

Необходими продукти:

1 пакет обикновени бисквити ( около 300г на „победа” или „житен дар”)

Млечно- маслен крем:

1 л прясно мляко

300 г захар – 2 кафени чаши или 1 1/2 ч.ч.

2 жълтъка

9 с. л. брашно – 120 г

ванилия или ½ ампула есенция ром

настъргана кора от 1 лимон

125 г масло

Пожелание:

Шоколадов ганаш:
100 мл течна сметана
100 г млечен шоколад
1/3 ампула есенция ром

Или

½ ч. ч. смлени орехи

3 с. л. сладко/конфитюр по избор (ягоди, кайсии, праскови, портокалови корички и т.н.)

 

 

 

Начин на приготвяне:

Поставяме тенджерата на кантара и започваме да мерим брашно, което директно пресявам с цетката, захар и малко мляко. Разбъркваме с домакинска тел и добавяме още малко мляко докато стане на каша като боза. Добавяме всичкото мляко и поставяме тенджерата на котлона. Намаляваме котлона, за да не загори и натрошаваме бисквитите на едро във формата за торта. Добавяме ванилия и настъргваме лимонова кора. Когато млякото стане горещо започваме да го разбъркваме почти непрекъснато, за да не загори. Приготвеният крем по този начин винаги е гладък и няма бучки. Накрая добавяме жълтъците, като може да ги разбъркате в купа с няколко лъжици вода или мляко.

Накрая добавяме маслото да се разтопи в горещия крем. Изчакваме малко да се охлади готовия крем и изсипваме бисквитите, за да ги разбъркаме в тенджерата. Всичко се връща в тавичката и леко се заглажда. Прибираме го в хладилник, за да може бисквитите да поемат крем и тортата да се стегне.

Приготвената по този начин торта си е достатъчно вкусна. Може да добавите някакво сладко, да я украсите със смлени орехи или да и покриете с настърган шоколад. Ако ви се занимава може да си приготвите шоколадова заливка.

Шоколадов ганаш:
Отново приготвяме ганаш. Разтопяваме шоколад в топла сметана, без завиране.

Изчакваме ганаша леко да се охлади, но си остава леко течен за нанасяне и покриваме с него тортата. Украсяваме пожелание и отново я прибираме в хладилник.